Το καλοκαίρι του 2020 είδαμε την Ανόρθωση να πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στο Greek Legends, να τερματίζει 6η στην κανονική περίοδο και να αποκλείεται στον 1ο γύρο των Playoffs. Μπορεί η πρώτη της αυτή παρουσία να μην “θάμπωσε” το κοινό, όμως όπως αποδείχτηκε ήταν απλά το ξεκίνημα μιας ξέφρενης πορείας. Με τέσσερις κατακτήσεις στα τελευταία έξι GLL Splits η Anorthosis Famagusta Esports έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες League of Legends σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν να χτιστεί αυτή η ομάδα και να πανηγυρίσει τόσες επιτυχίες, είναι ο Αλέξανδρος “Duriel” Φράγκος. Ο Head Coach της Ανόρθωσης βρίσκεται εκεί από το ξεκίνημα και πλέον έχει συνδέσει το όνομα του με τον σύλλογο. Ο Duriel μπορε να μην μιλάει συχνά αλλά όταν το κάνει έχει πολλά και ενδιαφέροντα να πει. Ο τρόπος που λειτουργεί, το “δέσιμο” με την ομάδα του και η επέκταση του EU Region ήταν μόνο κάποια από αυτά που συζητήσαμε.

Αναλυτικά η συνέντευξη

To καλοκαίρι κατέκτησες τον 4ο σου τίτλο με την Ανόρθωση μια ομάδα με την οποία έχεις συνδέσει το όνομα σου. Πως είναι να είσαι κομμάτι μιας σχετικά νέας προσπάθειας (aka Esports) ενός ιστορικού αθλητικού σωματείου;

“Ο 4ος τίτλος ηταν και ο πιο συναισθηματικός, λόγω του τρόπου που κερδίσαμε αλλά και επειδή  ήταν ο πρώτος μας τίτλος σε LΑΝ event στην Ελλάδα. Όσο για εμένα, η αλήθεια είναι οτι δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχουμε πετύχει αυτά τα 2 χρόνια που ειμαι στην Ανόρθωση. Προς το παρον κοιτάω το 2023 και την επίτευξη των στόχων της ομάδας. Το μόνο που μπορώ να πω όμως είναι ότι όλο αυτό τον καιρό έμαθα πολλά για το πόσο μεγάλη είναι η Ανόρθωση, την ιστορία της και νιώθω περήφανος που καταφέραμε με τις νίκες μας να κάνουμε το όνομα της Ανόρθωσης και το ζήτημα της Αμμοχώστου γνωστό στον κόσμο των esports στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”. 

Ποια “συστατικά” χρειάζονται ώστε να μπορεί μια ομάδα να κάνει σταθερά πρωταθλητισμό;

“Θα σου πω αυτό που είχα πει και στον nmf όταν ξεκινησα στην Ανόρθωση: Πρέπει να υπάρχει πλάνο. Όχι για το επόμενο Split ή για τους επόμενους 6 μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Με αργά και σταθερα βήματα να φτιάξεις ένα βασικό κορμό στην ομάδα Jojoc-Dom1nant, Levi-Toast, και να μην φοβάσαι να επενδύσεις σε ταλέντα γιατί το πλάνο πρέπει να είναι μακροχρόνιο. Το σημαντικό είναι να έχεις έναν ανθρωπο υπεύθυνο στην ομάδα που να ξέρει πως να κολλήσει το κάθε κομμάτι του παζλ και να μπορεί να διαχειρίζεται τις δύσκολες κατάστασεις που θα προκύψουν”.

Ήταν μια αρκετά περίεργη χρονιά για την Ανόρθωση. Από το νεανικό ρόστερ του Spring Split, στην κατάκτηση του Summer και από την θετική πορεία στο Masters στον πρόωρο αποκλεισμό στο ProAm. Πως κρίνεις την πορεία της ομάδας μέσα στο 2022 – εντός και εκτός συνόρων;

“Όπως είπα και πριν, καλώς ή κακώς το να κάνεις πρωταθλητισμό θέλει χρόνο και σωστό πλάνο. Στο Winter Split έγινε το αντίθετο δυστυχώς. Δεν ήμουν εκεί στην αρχή ώστε να φτιάξουμε το πλάνο και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα καταλήξαμε σε ένα… last dance και το τέλος του σερί που είχαμε φτιάξει με τις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψάχνουμε για καινούργιο ρόστερ για το Spring Split. Χρόνος αρκετός δεν υπήρχε οπότε αποφασίσαμε να επενδύσουμε στο ταλέντο. Το Spring Split θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν αποτυχία γιατί τελειώσαμε στην τέταρτη θέση, αλλά ο αρχικός μας στόχος είχε επιτευχθεί καθώς ανακαλύψαμε τον Daglas.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χτίσουμε ένα ρόστερ γύρω του για το Summer Split και καταλήξαμε να κάνουμε ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ που έχουν περάσει κατά τη γνώμη μου από την Ελλάδα. Αυτό φάνηκε και στην πορεία μας στο EU Masters που περάσαμε από τα playins και πήγαμε στο Main stage που αντιμετωπίσαμε στα ίσια ομάδες με τεράστια δυναμικότητα.

Τώρα για το GLL Pro-Am θα έλεγα πως πέσαμε σε μία ‘παγίδα’ και φέρω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Η αλήθεια είναι οτι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μία ομάδα ενωμένη με κοινό στόχο την κατάκτηση ενός τουρνουά, που στα μάτια των παικτών δεν έχει μεγάλη σημασία τη στιγμή που ομάδες με τετραπλάσια δυναμικότητα από μας τους κάνουν try out και προσπαθούν να τους προσελκύσουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομαδικό κλίμα και αρκετή ένταση στην ομάδα. Ήρθε και η αποχώρηση του Dom1nant μια βδομάδα πριν από το πρώτο μας αγώνα και ακολούθησε μια απρόσμενη ήττα. Το καλό απ’ όλα αυτα είναι ότι πάντα μαθαίνεις από τα λάθη σου και τι μπορείς να κάνεις καλύτερα, ώστε να μην ξαναζήσεις το ίδιο λάθος. Στην τελική, αν εξαιρέσουμε το τι συνέβη στο Pro-AM, το 2022 για μένα ήταν πετυχημένο. Πετύχαμε του στόχους μας και έχουμε φτιάξει και τις βάσεις μας για το μέλλον”.

Που θα έλεγες πως εντοπίζονται οι διαφορές των ομάδων του GLL με εκείνες που πρωταγωνιστούν στο Masters;

“Αυτό για να απαντηθεί νομίζω χρειάζεται ένα ολόκληρο άρθρο. Αλλά αυτό που μπορώ να σου πω με λίγα λόγια, είναι ότι πρώτα απ’ όλα οι πολύ καλοί παίκτες θα προτιμήσουν να παίξουν σε ομάδες που συμμετέχουν σε καλύτερα πρωταθλήματα από το ελληνικό, οπότε συνήθως καταλήγουμε με παίκτες που έρχονται από το δεύτερο κύμα (αυτοί που έχουν απορριφθεί από τα top ERL). Και μετά πάμε στο διαθέσιμο budget που έχει μία ομάδα να πάρει παίκτες από το δεύτερο κύμα, που αν δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να κοιτάξουν μετά για το τρίτο κύμα παικτών, που είναι εκείνοι που έμειναν χωρίς ομάδα. Κάπως έτσι το επίπεδο πέφτει. Το επίπεδο στην Ελλάδα – με εξαίρεση 2-3 ομάδες – δεν είναι όσο ανταγωνιστικό πρέπει για να βελτιωθούν οι παίκτες. Για αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να προγραμματιστούν scrims με δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες – scrims που αν γίνονταν θα βοηθούσαν μια ομάδα να βελτιωθεί αισθητά.

Καλώς ή κακώς είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστείς ομάδες που αγωνίζονται σε πρωτάθλημα τεράστιας δυναμικότητας και προπονούνται με ομάδες μέχρι και επιπέδου LEC. Όλο αυτό θα μπορούσε να μην έχει σημασία αν ερχόταν κύμα Ελλήνων παιχτών που θα είναι σε επίπεδο να ανταγωνιστούν παίκτες από εξωτερικό, κάτι που δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια φαντάζει όλο και πιο απίθανο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ποσο πολύ έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω στα esports στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα μείναμε στάσιμοι, γι’ αυτό όλες οι ομάδες στο εξωτερικό έχουν gaming house, πολυπρόσωπο coaching staff μέχρι και μάγειρες, γυμναστές και ψυχολόγους”.

To 2018 οδήγησες τον Παναθηναϊκό ως του 8 του Masters. Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο να δούμε ξανά μια ομάδα να φτάνει τόσο μακριά;

“Δυστυχώς, μπορώ να σου πω οτι δύσκολα θα ξαναγίνει τέτοια πορεία αν δεν φτιάξουν τα πράγματα και δεν βελτιωθεί το επίπεδο της εγχώριας επαγγαλματικής σκηνής. Τότε το EU Masters ήταν σε πρώιμο επίπεδο, δεν υπήρχαν μεγάλες διάφορες δυναμικότητας μεταξύ των πρωταθλημάτων και των ομάδων συν ότι οι Έλληνες παίκτες τοτε ήταν στο ίδιο ή και σε καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με τους περισσότερους ξένους (που αγωνίζονταν στην διοργάνωση), κάτι που τώρα δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να μείνω ως ο μόνος Head coach που έχει πάει ελληνική ομάδα στο top 8 και μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να κάνουμε και άλλες πορείες στην Ευρώπη”.

Με δεδομένο πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και χωρίς να μας αποκαλύψεις ονόματα. Τι να περιμένουμε από την Ανόρθωση στο Spring 2023;

“Ο στόχος μας είναι πάντα η κυριαρχία σε Ελλάδα και Κύπρο και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Για αυτό και δημιουργήσαμε ένα ρόστερ με έμπειρους παίκτες, με κίνητρο να κερδίσουν τα πάντα. Διαθέτουμε και παίκτες όπως – ας πούμε – ο Hawhaw στο mid που έχουν απίστευτο champion pool όποτε να περιμένετε τρέλα drafts με champions που δεν μπορείτε να φανταστείτε”.

Είσαι ένας άνθρωπος που “ζει και αναπνέει” για το League of Legends, οπότε νιώθω πως είσαι ο κατάλληλος να σχολιάσει τις αλλαγές στο region μας που μεγαλώνει. Η μετατροπή του EU σε EMEA θα αυξήσει τις ευκαιρίες για παίκτες, προπονητές και ομάδες; Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;

“Απ’ ότι είδα σε αυτό το off season δεν επηρεάσε ιδιαίτερα όσα έχουν να κάνουν με παίκτες και προπονητές, με εξαίρεση το γεγονός πως παίκτες από περισσότερες χώρες πλέον θεωρούνται natives, όποτε δεν υπάρχει πια αυτός ο περιορισμός. Αυτό που μπορώ να πω σίγουρα είναι ότι με τις προσθήκες και επιπλέον χωρών θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, θα υπάρχει μεγαλύτερο viewership στο EMEA Masters κάτι που θα βοηθήσει στην εύρεση χορηγών και σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε και για ταλέντα πιο εύκολα. Το μόνο αρνητικό για εμάς στην Ελλάδα είναι να μην χάσουμε στο μέλλον και άλλο σποτ στο EMEA Masters λόγω αυτών των αλλαγών”. 

Ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ο καλύτερος όλων των εποχών;

“Ο φετινός τελικός για μένα ήταν από τους κορυφαίους που έχουν γίνει ποτέ. Δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε να χτίζεται τόσο όμορφο storyline σε άλλο τελικό. Ήταν σαν να βλέπεις μια ταινία όπου δύο παιδιά από το ίδιο σχολείο με διαφορετικές πορείες όλα αυτά τα χρόνια, παίζανε τοντελικό της ζωής τους και όλα αυτά κατέληξαν σε ένα δραματικό φινάλε. Απίστευτο και πραγματικά μακάρι να ξαναδούμε κάτι αντίστοιχο”. 

Tι κρατάς από τη χρονιά που φεύγει και ποιοι είναι οι προσωπικοί

“Απο την χρόνια που πέρασε κρατάω τις ωραίες στιγμές που πέρασα με όλα τα παιδιά στην Ανόρθωση και μαθαίνω από τις άσχημες ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Τώρα για το 2023 πέρα απο ότι έχει να κάνει με τους προσωπικούς μου στόχους στα esports που είναι πάντα το b2b2b2, να είμαστε όλοι υγειείς σωματικά και ψυχικά και να αφήσουμε πίσω τα τελευταία χρόνια που ήταν παρά πολύ πιεστικά”. 

Other Articles