Συνέντευξη: Πετρος ‘GS Benji’ Τσιαφίτσας

Λίγο πριν τα Playoffs και την είσοδο τους στην προημιτελική φάση του Greek Legends, η GameSpace ετοιμάζεται για τις αναμετρήσεις που μπορεί να τη στείλουν στον τελικό της Αθήνας, στις 21/7. Παρ’ ότι η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει το μυαλό της στον στόχο, καταφέραμε να “κλέψουμε” λίγο από το χρόνο του mid-laner της ομάδας, Πέτρο ‘Benji’ Τσιαφίτσα για να μας μιλήσει για την GameSpace αλλά και για το Greek Legends. Όντας ο μοναδικός παίκτης που έμεινε στην ομάδα μετά τη μεταγραφική περίοδο, δεν υπάρχει καλύτερος άνθρωπος για να μας μιλήσει για την επικοινωνία της ομάδας και τους στόχους της για αυτό το split.

Η συνέντευξη με τον Πέτρο ‘Benji’ Τσιαφίτσα έγινε από τον ένα εκ των δυο casters του Greek Legends, Βασίλη ‘TheRock7’ Βολτή. Ας δούμε τι είχε να πει ο Benji σχετικά με την ομάδα του και την προσωπική του απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του Greek Legends στο Βασίλη.

 • Είδαμε από το αρχικό ροστερ των GameSpace να είσαι ο μοναδικός που έμεινε μετά τη μεταγραφική περίοδο. Είχες λόγο στις μεταγραφές που έγιναν ή άπλα έτυχε; 

Νομίζω πως έγινε για το καλό της ομάδας. Όχι ότι οι προηγούμενοι παίκτες δεν ήταν καλοί, δεν αξίζει κάποιος πιο πολύ η πιο λίγο. Άπλα για το καλό της ομάδας έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

 • Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι ο Elite δεν έμεινε καθόλου στο ροστερ, ούτε καν σαν sub. Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτή την απόφαση;

Έπρεπε να γίνει γιατί δεν μπορούσαμε να βάλουμε άλλο ξένο παίκτη στην ομάδα. Δεν έχω καταλάβει γιατί ακριβώς αλλά νομίζω ότι αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος. Δεν έγινε δηλαδή κάτι με το παιδί, δεν μαλώσαμε ή κάτι τέτοιο. Νομίζω πως ο Tanacce “ζυγίζει” λίγο παραπάνω απ’ όλους τους άλλους αυτή τη στιγμή.

 • Γενικά με όλες τις αλλαγές του ρόστερ, άλλαξαν και οι βλέψεις της ομάδας σχετικά με το Greek Legends;

Σίγουρα. Δεν γίνονται αλλαγές αν δεν υπάρξει αλλαγή στόχων. Αν είναι να μην αλλάξουν οι στόχοι μένεις με το ίδιο ρόστερ μέχρι το τέλος, τα έχουν όλοι καλά με όλους και δεν κάνουμε τίποτα.

 • Που προβλέπετε δηλαδή να φτάσετε στα playoffs;

Θέλουμε σίγουρα να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. Με οποίον αντίπαλο και να παίξουμε θα προσπαθήσουμε το ίδιο, δεν φοβόμαστε κανέναν άσχετα που έχουμε χάσει και τα δυο matches από GRE ή από WLG. Δεν πτοούμαστε, πάμε για ότι καλύτερο γίνεται. Μπορούμε να τα πάρουμε τα matches, δεν φοβόμαστε σε αυτό.

 • Στην πορεία σου στο League of Legends, τι θεωρείς προτιμότερο: την προσωπική ικανότητα ή την επικοινωνία που αναπτύσσεται μέσα σε μια ομάδα;

Στο Solo Queue σίγουρα το ατομικό κομμάτι. Στο team δεν γίνεται. Όσο καλός και να είσαι, άμα στην ομάδα δεν υπάρχει χημεία δεν γίνεται.

Πριν από τις αλλαγές του ρόστερ, έτσι όπως είδαμε να παίζει η GameSpace, φαινόταν να μην υπάρχει επικοινωνία δικιά σου με κάποιο άλλο παίκτη, όπως πχ τον Faithless στο jungle. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δεν ήταν θέμα επικοινωνίας, νομίζω ατομικά υστερούσαμε. Υπήρξαν ατομικά λάθη δικά μου και γενικά λάθη υπάρχουν. Όλοι κάνουμε λάθη, όσο γίνεται τα διορθώνουμε.

 • Με ποιον συμπαίκτη σου πιστεύεις ότι έχεις την καλύτερη επικοινωνία;

Με τον Θανάση (Tanacce). Παίξαμε μαζί και στο παρελθόν, στο περσινό split το καλοκαίρι.

 • Πιστεύεις ότι η τριάδα των πρώτων θέσεων, GRE, WLG και PRS μπορεί να σπάσει μέσα σε αυτό το split;

Δεν ξέρω αν θα σπάσει πριν τα playoffs, σπάσει δε σπάσει όμως είναι “irrelevant”. Το θέμα είναι μετά τι θα γίνει. Άμα “σπάσουν” τα teams, με οποίον και να παίξουμε πρέπει να νικήσουμε, είτε είναι GRE είτε WLG είτε είναι Pyrsos. Αντικειμενικά, οι παίκτες αυτών των ομάδων είναι πολύ καλοί και παίζουν τόσα χρόνια. Εγώ προσωπικά είμαι ακόμα καινούργιος, δεν έχω δείξει ακόμα όσα έχω να δείξω αλλά το σημαντικό είναι ότι θέλω να γίνω ο καλύτερος, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Έχω κίνητρο.

 • Μου αρέσει η φιλοσοφία που έχεις γιατί ακούμε πολλούς παίκτες να είναι υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους και εν τελεί να μη μας δείχνουν αυτό που πρέπει.

Κοίτα, δεν είμαι delusional. Ξέρω τον εαυτό μου, ξέρω τις δυνάμεις μου, δεν είμαι σαν κάποιους άλλους, μην πω ονόματα που είναι οι καλύτεροι στην Ελλάδα. Ναι, παίζουν ακόμα Ελλάδα όμως, χρόνια τώρα. Οπότε, το πόσο καλοί είναι δεν ξέρω ποιος θα το κρίνει. Θεωρώ ότι εγώ με την ομάδα μου, αν πιάσουμε το 100% μας, μπορούμε να νικήσουμε τους πάντες.

 • Πως είναι η επικοινωνία στην ομάδα έχοντας δυο παίκτες που δεν μιλούν ελληνικά; Έχουμε ακούσει γενικά ότι οι παίκτες που δεν είναι Έλληνες στις ελληνικές ομάδες “τρολλαρουν” πολλές φορές. Πως κρατιέται ένα σοβαρό κλίμα;

Πιστεύω πως μια ομάδα που έχει 5 παίκτες Έλληνες έχει ένα μικρο προβάδισμα στην επικοινωνία. Δεν υπάρχει τώρα ομάδα μόνο με Έλληνες στο Greek Legends, όποτε λίγο πολύ όλοι είμαστε στο ίδιο επίπεδο επικοινωνίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, με τον Kizuro πχ, επειδή μιλάει γρήγορα και εμείς δεν ξέρουμε άπταιστα αγγλικά, να πει κάτι και εμείς να καταλάβουμε κάτι τελείως άσχετο. Δεν είναι κάτι ακραίο άλλα μικρολαθάκια γίνονται λόγω κακής συνεννόησης.

 • Στα playoffs θα παιχτούν ίσως τα σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν. Ποιον παίκτη ανυπομονείς να βρεις αντίπαλο σε αυτή τη φάση ειδικά από τη στιγμή που μου είπες ότι θες να αποδείξεις πράγματα στο mid lane;

Προφανώς θέλω να νικήσω αυτόν που θεωρεί καλύτερο απ’ όλους τον εαυτό του. Οπότε τον Pun1sher.

 • Μιλώντας για τον Pun1sher και μιας και είστε και οι δυο Cassiopeia players, πολλές φόρες βλέπουμε το pick να είναι ανοιχτό και να μην το επιλεγείς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πέρα από το κακό lane που μπορεί να έχει, έχει να κάνει και με τη ζούγκλα πολύ. Αν κάνεις blind pick την Cassiopeia και δεν έχεις δει ούτε τη ζούγκλα σου ούτε support ακόμα που να μπορεί να κάνει roam, θα έχεις θέμα στο mid γιατί δεν είναι champion με escape. Οπότε δεν το παίρνεις μόνο για το lane σου. Αν ήταν μόνο για το lane μου, θα την έπαιρνα ότι και να ήταν open. Αλλά δεν μπορείς να ξέρεις τι θα πάρει η ζούγκλα, όπως έγινε πχ με τον Olaf της WLG που απλά μας έτρεχε. Εκεί δεν μπορείς να κάνεις κάτι στην Cassiopeia.

 • Οι GRE σε φάση που η Cassiopeia θα έμενε open θα την έκαναν first pick. Θα την άφηνες open για να δεις τον Punisher με Cassi και να παίξεις κάτι άλλο εσύ απέναντι του;

Ναι θα το έκανα. Και είναι λίγο προφανείς οι λόγοι που θα το έκανα.

 • Υπάρχει κάποιος παίκτης άλλης ομάδας στο Greek Legends που πιστεύεις ότι θα ταιριάζατε τέλεια εντός του παιχνιδιού;

Νομίζω πως όχι. Δεν τους ξέρω κιόλας τους περισσότερους σαν παίκτες. Βλέπω μόνο ότι κάνουν στην σκηνή δεν ξέρω πως είναι πχ στο solo queue. Μπορεί δηλαδή εγώ τώρα να σου πω τον DahVys αλλά να μην κολλούσαμε. Μπορεί να μου αρέσει σαν παίκτης αλλά στην τελική όντως να μην κολλούσαμε.

 • Γνώμη για Teamfight Tactics;

Θα πάω Rank 1 μόλις βγουν τα ranked. Για να μάθεις TFT, δες Rekkles!

 • Πως σχολιάζεις εσύ σαν Benji την κριτική που ασκείται στον Punisher για το περιορισμένο του champion pool;

Πιστεύω ότι αυτά είναι μπούρδες, γιατί ότι παίζει το παίζει καλά. Στο solo queue πιστεύω πως ίσως να έχει περιορισμένο champion pool. Στο GLL πιστεύω ότι και να πάρει, το παίζει καλά. Είναι και το επίπεδο των ομάδων που κάνει τη διάφορα.

 • Πως σχολιάζεις την επιστροφή του Πάρη (Spartan) στην WLGaming eSports στη θέση του Kroghsen;

Ο Kroghsen με είχε “τιλταρει” με τα items του. Φαντασματάκια και glacial συνέχεια. Δεν τα μπορώ αυτά. Άκυρο αν τα χρησιμοποιώ και εγώ λόγω coach, προσωπικά μου αρέσουν πιο πολύ τα aggressive picks.

 • Έστω ότι ο προπονητής σου λέει ότι πρέπει να παίξεις ένα pick όπως ο Zilean, ώστε να βγει μπροστά κάποιος άλλος συμπαίκτης όπως ο Tanacee ή ο Tsigas. Τι θα έκανες;

Θα πήγαινα εκεί πάνω δεξιά στο screen που έχει ένα X, θα μου έλεγε if you leave και τέτοια, θα το πατούσα και ότι γίνει. Το έχω πάθει μια φορά, δεν θα το κάνω ξανά αυτό το λάθος γιατί αν δεν βγει ο άλλος τελικά μπροστά, τι γίνεται;

 • Έχεις παίξει πολλές φόρες Irelia στο Greek Legends σε σχέση με τα άλλα picks. Υπάρχει κάποιος λόγος;

Μου αρέσει γενικά η Irelia σαν pick. Έχει full potential από το level 2, από το level 1 μη σου πω. Μου αρέσει γενικά αυτό το επιθετικό playstyle αλλά δεν μου βγαίνει πάντα στο competitive γιατί οι ζούγκλες κινούνται πολύ γύρω από το mid. Οι καλύτεροι παίκτες αυτή τη στιγμή πιστεύω είναι midlaners όπως πχ ο Sveronis ή o Punisher και είναι δύσκολο να σου βγει καλό game.

 • Για κλείσιμο πες μας δυο λόγια για σένα μιας και φαίνεσαι πολύ θετικό άτομο που ξέρει ποιοι είναι οι στόχοι του.

Κοίτα, ο καλύτερος δεν είμαι, όλοι προσπαθούμε για το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν είμαι ούτε τοπ στο West, ούτε έχω πολύ εμπειρία. Πέρσι είχα παίξει σε μερικά μόνο παιχνίδια και φέτος πήρα όλο το Split και ελπίζω να βοηθήσω όσο ελπίζω στα Playoffs. Ακόμα και να μην βγω εγώ μπροστά από την ομάδα, είναι κάλοι και οι άλλοι παίκτες και μπορούν να βγουν αυτοί.


Ευχαριστούμε πολύ τον Πέτρο ‘Benji’ Τσιαφίτσα για τον χρόνο που διέθεσε στην ομάδα του Greek Legends για αυτή τη συνέντευξη. Ευχόμαστε σε αυτόν αλλά και στην ομάδα του, Gamespace Esports καλή επιτυχία στα playoffs, τα οποία ξεκινάνε αυτή την Κυριακή.

Ακολουθήστε τον Benji στο Facebook