Με τον τελικό του GLL Spring Split 2022 να πλησιαζει, βάλαμε κάτω τους αριθμούς για να δούμε πόσο βελτιώθηκαν οι δύο φιναλίστ από το Winter Split του 2021. Επειδή όμως αυτό δεν μας ήταν αρκετό μπήκαμε ακόμα πιο βαθιά και βρήκαμε μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς και την “στοιχειωμένη” παράδοση της Team Phantasma όταν δεν είναι φαβορί σε ένα bo5.

WLGaming

Ξεκινάμε με την πρωταθλήτρια του Winter Split 2021 που παρουσιάστηκε με 5 νέους παίκτες αλλά και προπονητή (επέστρεψε ο Anon). Το χειμώνα η WLG τερμάτισε 5η στη regular season με σκορ 8-6. Το ανανεωμένο roster πήρε την 1η θέση με 13 νίκες και μόλις 1 ήττα. Οι “κόκκινοι” βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες τις σημαντικές στατιστικές κατηγορίες

 • Kills: 19.5 -> 20.4
 • Deaths: 14.2 -> 8.2
 • K/D: 1.40 -> 2.50
 • Turrets Υπέρ: 6.8 -> 9.5
 • Turrets Κατά: 5.3 -> 2.1
 • Barons: 0.65 -> 1.1
 • Heralds: 0.70 -> 1.40
 • Drakes: 2.65 -> 3.10
 • Champions: 41 -> 33

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ομάδα σε σχέση με το Winter Split. Μπορεί το Champion Pool να μίκρυνε, όμως οι 6 λιγότεροι θάνατοι ανά παιχνίδι και τα 3 λιγότερα κατεστραμμένα turrets δείχνουν πως η WLG σοβαρεύτηκε στα… αμυντικά της καθήκοντα. Στα Neutral Objectives ξεχωρίζει το γεγονός πως πήρε τα διπλάσια Heralds σε σχέση με το προηγούμενο Split, ενώ μέσα στο 2022 έπαιρνε τουλάχιστον 1 baron ανά παιχνίδι. Παράλληλα βλέπουμε πως δεν θα κυνηγήσει με το ίδιο “πάθος” το First Blood  και πως μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα ρίσκα που παίρνει στο early game. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πιο προσεκτική WLG, που ζυγίζει κάθε απόφαση που θα πάρει μέσα στο Rift και δεν έχει θέμα να θυσιάσει ένα early lead αν ξέρει πως μπορεί να υπερισχύσει αργότερα.

Τeam Phantasma

Μια ακόμα πολύ καλή regular season από την Team Phantasma που μετά την 1η θέση (10-4) το χειμώνα τερμάτισε 2η (11-3). Το roster παρέμεινε ίδιο, με την προσθήκη του Βασίλη Βολτή στο τεχνικό επιτελείο να δίνει σημαντική ώθηση στην ομάδα. Τα key stats είναι ανεβασμένα, ωστόσο στα περισσότερα η άνοδος είναι μικρή.

 • Kills: 18.8 -> 20.5
 • Deaths: 15.9 -> 13.6
 • K/D: 1.20 -> 1.50
 • Turrets Υπέρ: 7.4 -> 7.9
 • Turrets Κατά: 4.2 -> 4
 • Barons: 0.90 -> 0.85
 • Heralds: 1.30 -> 1.75
 • Drakes: 1.90 -> 2.35
 • Champions: 35 -> 32

H σταθερά ανοδική πορεία της Team Phantasma συνεχίζεται και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο η διατήρηση του ίδιου roster. Η TP εξακολουθεί να έχει το καλύτερο early game στο GLL, όμως πλέον έχει μειώσει σημαντικά τα λάθη/throws στο mid-late game (κάτι που οφείλεται στην επίδραση του νέου Head Coach. Solid Regular Season για ακόμα μια φορά από τα “φαντάσματα” που προχωρούν βήμα βήμα. Ο λόγος που τα στατιστικά τους δεν “απογειώθηκαν” όπως εκείνα της WLG είναι απλός: Βρίσκονταν ήδη σε καλά επίπεδα.

Κάτι τρέχει με τα best of 5

Η WLG τρέχει ένα νικηφόρο σερί 5-0 σε bo5 με την TP να είναι το “θύμα” σε δύο από αυτά τα παιχνίδια. Την 5αδα που έχει τώρα την έχουμε δει μόλις σε ένα παιχνίδι Playoffs οπότε κακά τα ψέματα δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι να περιμένουμε. Θέλω να μείνω λίγο παραπάνω στην Team Phantasma που με την σύντομη πορεία της στα Playoffs του 2022 συνέχισε μια παράδοση που έχει χτίσει.

Από το Winter Split 2020 όπου έκανε ντεμπούτο, η TP κερδίζει με άνεση τα bo5 που είναι φαβορί και χάνει με αντίστοιχη ευκολία εκείνα στα οποία είναι αουτσάιντερ (με μια εξαίρεση, το 3-2 επί της WLG το περασμένο καλοκαίρι). Σε 4 Playoff Matches που ήταν φαβορί, πήρε εύκολες νίκες (4-0, 12-2 games) απέναντι σε HIVE, UDG, RFS.Ωστόσο, έχει παίξει και 7 bo5 στα οποία είτε ήταν αουτσάιντερ είτε το matchup ήταν even. Ο απολογισμός της σε αυτά είναι 1 νίκη και 6 ήττες με 5 κερδισμένα games και 20 χαμένα. Με αυτό το roster η TP έχει 1 νίκη (3-0 HIVE) και 3 ήττες (1-3 ANO, 0-3 WLG, 0-3 WLG) στα δύο τελευταία Splits. 

Συμπέρασμα

Η WLGaming ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα της Regular Season και οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα. Όσον αφορά τα best of 1 ήταν ένα κλικ καλύτερη από την Team Phantasma, όμως ο τελικός δεν είναι bo1. Στην TP υπήρξε μια μικρή βελτίωση που ήταν αρκετή για να της δώσει και πάλι πολλές εύκολες νίκες. Δεν είχε λόγο να πατήσει το “γκάζι” παραπάνω και δεν το έκανε, κάτι όμως που θα πρέπει να πράξει την Κυριακή.

Mε βάση την εικόνα της Regular Season, τον 1ο ημιτελικό και την προϊστορία η WLGaming μοιάζει να είναι το φαβορί. Όμως η Team Phantasma έχει μερικούς άσους στο μανίκι, με σπουδαιότερο αυτόν του νέου και “διψασμένου” Head Coach. Αν σε αυτό προσθέσουμε πως το roster της TP παίζει περισσότερο καιρό μαζί και πως ο τελικός είναι LAN, όλα είναι ανοιχτά. Όπως και να έχει είναι ένας τελικός που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Other Articles

GLL Special
GLL